Ρητή Δήλωση

Το ιστολόγιο αυτό είναι μια καθαρά προσωπική πρωτοβουλία για να καταθέτω στιγμές και σκέψεις από τη δική μου προσπάθεια να έρθω πιο κοντά στη νομοτελειακή θεωρία του Κομμουνισμού και την καταγραφή εντυπώσεων από τη διαδρομή αυτή. Αν και ο συντάκτης συμφωνεί με τις θέσεις, τη στρατηγική και την πολιτική ανάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, μέσω αυτού του ιστολογίου δεν εκφράζονται οι επίσημες θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Τυχόν αναφορές στις επίσημες θέσεις του ή οτιδήποτε έχει ως πηγή τα επίσημα όργανα ενημέρωσης της Κεντρική Επιτροπής του, θα αναφέρονται ρητώς από το συντάκτη.

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / Τσακίσαμε τις συντάξεις των εργαζομένων!


Νέα πρόκληση από την Τράπεζα της Ελλάδας. Υπενθυμίζει ότι το «συνταξιοδοτικό» άλλαξε και σπρώχνει τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση
  • Το 2014 και υπό προϋποθέσεις η ανακοπή των πτωτικών τάσεων στην παραγωγή

Οι συντάξεις που θα χορηγούν από εδώ και πέρα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι τόσο χαμηλές, ώστε αυτοί που θα τις λαμβάνουν να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αυτό ομολογεί με απροκάλυπτο κυνισμό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος, με την Ετήσια Εκθεσή του, που δημοσιοποιήθηκε χτες, αναλαμβάνει να περιγράψει στα εκατομμύρια των χρεοκοπημένων νοικοκυριών ότι το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, έχει ήδη καταργηθεί. Με δυο λόγια, μιλάμε για συντάξεις ακόμα χαμηλότερες και από τις σημερινές, που έχουν ήδη περικοπεί δύο και τρεις φορές τα τελευταία χρόνια.
Αναφερόμενος στην «ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», ο Γ. Προβόπουλος αναφέρει συγκεκριμένα: «Η μεταρρύθμιση του 2010 ενίσχυσε σημαντικά τη μακροχρόνια σταθερότητα του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος. Εν τούτοις, σε συνδυασμό με πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, το ύψος των συντάξεων που παρέχει ο πρώτος πυλώνας έχει περιοριστεί σημαντικά, εγείροντας θέμα επάρκειας, καθώς το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης θα οδηγήσει κάτω από το όριο της φτώχειαςόσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου λάμβαναν εισοδήματα κάτω του μέσου όρου». Και ολοκληρώνοντας την περιγραφή της καταστροφής που έχουν ετοιμάσει για τους εργαζόμενους, με την ακύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα των συντάξεων, ο διοικητής προσθέτει ότι «η αξιοποίηση της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ασφάλισης θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει αντισταθμιστικά...». Θέμα το οποίο αναπτύσσει αναλυτικά σε ειδικό πλαίσιο.
Την ίδια ώρα δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι ανοιχτό είναι και το θέμα της παραπέρα μείωσης των συντάξεων που ήδη χορηγούνται, με δεδομένο, μάλιστα, ότι από διοικητές οργανισμών έχει εκφραστεί η εκτίμηση ότι η μειωμένη χρηματοδότηση που αποφασίστηκε για φέτος ενδέχεται να τους προκαλέσει προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων.
Οι ομολογίες Προβόπουλου για τις ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν το 2010 (νόμος Λοβέρδου), αλλά και τις συνέπειες προηγούμενων αντιδραστικών ασφαλιστικών νόμων, επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή κατάγγειλε το τερατούργημα και με συνέπεια από τότε αγωνίζεται για την ανατροπή κάθε αντιδραστικής ρύθμισης που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, στην κατεύθυνση της πλήρους ανατροπής ολόκληρης της αντίληψης που υπάρχει για τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Πρόνοιας.
Στόχος των φιλομονοπωλιακών αναδιαρθρώσεων είναι η αντικατάσταση των συντάξεων από ένα επίδομα πείνας, το οποίο με βάση τα σημερινά δεδομένα θα είναι περί τα 360 ευρώ, στα οποία - κατά περίπτωση - μπορεί να προστίθενται, όπως είπε και ο Γ. Προβόπουλος, ποσά από επαγγελματικά ταμεία (δεύτερος πυλώνας) και την ιδιωτική ασφάλιση (τρίτος πυλώνας).
Οι κυβερνώντες, πάντως, εμφανίζονται και επικριτές των εργαζομένων, επειδή, λέει, υπάρχει «απροθυμία» να στραφούν προς την επαγγελματική και ιδιωτική ασφάλιση, κάτι που αποδίδεται στην - άκουσον, άκουσον - ...«γενναιοδωρία του πρώτου πυλώνα»! Ομολογούν, δηλαδή, έμμεσα ότι μπορεί να μειώσουν ακόμα και τη «σύνταξη» των 360 ευρώ, προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικοί οι δύο άλλοι πυλώνες της ασφάλισης.
Αναφέρουν στη συνέχεια ότι η ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» του 2010 οδήγησε στο να περιοριστεί το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης σε 48,5%, την περίοδο 2020 - 2060, έναντι 95,7% πριν από τη «μεταρρύθμιση».
Αφού στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος «δημιουργεί προϋποθέσεις ενίσχυσης της μέχρι σήμερα περιορισμένης ζήτησης ιδιωτικών προγραμμάτων», προτείνονται φορολογικά και άλλα κίνητρα, ώστε να ενθαρρυνθούν οι εργοδότες να στραφούν στην επαγγελματική ασφάλιση.
Το κερασάκι της τούρτας το αφήνει για το τέλος με παραπομπή στη διεθνή εμπειρία και δη στις χώρες του ΟΟΣΑ. Εκεί, επισημαίνει, η επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης είναι α) εθελοντική, η οποία συνοδεύεται με φορολογικά κίνητρα για αποταμίευση ή και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και β) υποχρεωτική ή αυτόματη εγγραφή.
Ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια της αντεργατικής λαίλαπας
Με τον ταξικό κυνισμό που διαχρονικά χαρακτηρίζει την Τράπεζα της Ελλάδας, αφού επισημαίνει ότι«...υπάρχουν σήμερα ενδείξεις ότι η οικονομία εξισορροπεί - σε χαμηλά επίπεδα παραγωγικής δραστηριότητας - και ότι είναι δυνατό να ανακάμψει τον επόμενο χρόνο», υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα τηρηθεί χωρίς αποκλίσεις η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας... δεν διστάζει να ομολογήσει ότι «σε όρους παραγωγής, απασχόλησης και διαθέσιμου εισοδήματος το τίμημα της προσαρμογής υπήρξε βαρύ». Επιχαίρει μάλιστα για την αγριότητα της επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, η οποία είχε αποτέλεσμα την περίοδο 2010 - 2012 να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 16,4 εκατοστιαίες μονάδες, «γεγονός που καθιστά τη δημοσιονομική βελτίωση της Ελλάδος τη μεγαλύτερη ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες».
Παρά ταύτα ζητά την «επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στο δημόσιο τομέα», κυρίως στη δημόσια διοίκηση (απολύσεις προσωπικού), επιβολή νέων φορολογικών μέτρων, την άμεση είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Η Εκθεση εκτιμά ότι το ΑΕΠ το 2013 θα υποχωρήσει κατά 4,6% και ότι το 2014 «η οικονομία θα εισέλθει σε θετική τροχιά ανάπτυξης». Η δε ανεργία θα «σταθεροποιηθεί» το 2013 στο 28% και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2015...
Το τσάκισμα των μισθών καλά κρατεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2012 το «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος» μειώθηκε κατά 8,1%, ενώ για το 2013 εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω κατά 7,8%.
Η Εκθεση επισημαίνει ότι «ο στόχος του Μνημονίου που υιοθετήθηκε το Φεβρουάριο του 2012, για μείωση του κόστους εργασίας την τριετία 2012 - 2014 κατά 15%, εκτιμάται με βάση τους ανωτέρω υπολογισμούς ότι θα υπερκαλυφθεί, καθώς η σωρευτική μείωση την εν λόγω τριετία αναμένεται να φτάσει το 19,2%».

Πηγή: Ριζοσπάστης

4 σχόλια:

  1. Μία ερώτηση...την κρατική ασφάλιση δεν την πληρώνουμε; Ποιός δίνει τις εισφορές αν όχι οι εργαζόμενοι; Και γιατί να μην μπορούμε να έχουμε την ελευθερία επιλογής παρόχου ασφάλειας;

    Πάντως από ότι καταλαβαίνω, το ΚΚΕ, δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρεται και τόσο πολύ για όλες τις συντάξεις των εργαζομένων που διαλύονται καθώς οι πιο πολλές από αυτές, δεν προέρχονται από την εργατική τάξη, αλλά από την τάξη της δημοσιουπαλληλίας, που είναι το γνήσιο τέκνο της αστικής κομματικής δημοκρατίας...

    Ανάπτυξη άλλωστε με όρους ΚΚΕ, δεν εννοείται στο συγκεκριμένο σύστημα, οπότε θα ήθελα μία απάντηση στο γιατί αναφέρεστε σε αυτή...

    Με εκτίμηση,

    Γεωργία Παπαδημητρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τάξη της δημοσιουπαλληλίας; Σε ποιο σύγγραμμα επιστημονικό αναφέρεται αυτή;
    Η απάντησή σας όμως έρχεται απο την ίδια τη θεωρήση του επιστημονικού Σοσιαλισμού, όπου αναφέρει ότι το σύστημα έχει διακυμάνσεις με παροδική ανάπτυξη αλλά πάντα εις κατά ς των λαϊκών στρωμάτων. Άρα έχετε λανθασμένη εντύπωση αλλά μάλλον πρόκειται περί πλήρους άγνοιας.
    Πάντως έχετε απόλυτο δίκιο στο οτι τις εισφορές τις δίνουμε οι εργαζόμενοι και γι αυτό δεν έχει κανένας κανένα δικαίωμα να παίζει με τα χρήματα τους.
    Όσον αφορά το ερώτημά σας,για την ελεύθερη επιλογή φορέα, περιμένετε να συμφωνήσω με το παράλογο; Δηλαδή να εξαρτώμαι απο την οποιαδήποτε ιδιωτική ασφαλιστική; Κι αν αυτή κλείσει, αν αλλάξει χωρίς τη συγκατάθεσή μου τούς όρους, αν μειώνει κατα το δοκούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες; Δηλαδή εν κατακλείδη περιμένετε να συμφωνήσω στο να δίνω σε ιδιώτη τα χρήματά μου για να με περιθάλπτει, δεχόμενος εγώ να κάνει εκπτώσεις στην υγεία μου με όποιο κόστος, αρκεί να προκύπτει το κέρδος του; Και μετά θα πρέπει να περιμένω να συνταξιοδοτηθώ, αποδεχόμενος πάλι ότι ενα μεγάλο ποσό που μου ανήκει θα το κρατήσει εκείνος; Καπιταλιστική αδιέξοδη λογική που δεν μου κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενώ στη Σοβιετική Ενωση, όλοι πήραν αυτό που άξιζαν....ενώ με τα Ελληνικά Δημόσια ταμεία δεν έγινε έτσι....σε κάθε περίπτωση, δεν είπα για εσάς...ρώτησα γιατί δεν θέλετε να δώσετε το δικαίωμα σε εμάς που το επιθυμούμε...αλλά τι λέω...οι οπαδοί των ολοκληρωτικών καθεστώτων, είναι εκείνοι που πρωτίστως επικαλούνται την ελευθερία μας...

    Πάντως η θεώρηση του επιστημονικού Σοσιαλισμού που αναφέρετε δεν απαντάει σε καμία περίπτωση στο ερώτημά μου...όπως επίσης δεν υπάρχει κανένα "καπιταλιστικό σύγγραμμα" που να περιγράφει αυτο που αναφέρατε σχετικά με τις ασφαλιστικές που κλείνουν....κρίμα και εγώ που νόμιζα πως είχατε πάρει το δρόμο για τη συνειδητοποίηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυρία Παπαδημητρίου,

    Είναι εκπληκτικό το ότι πληρώνεστε για να trol-άρετε. Δεν έχω τον χρόνο να απαντώ συνεχώς σε πληρωμένους κονδυλοφόρους.

    Καληνύχτα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή